Co sleeper

Een co-sleeper is een babywieg aan bed. Je maakt de co-sleeper vast aan het ouderlijk bed waardoor het kindje samen met de ouders slaapt, maar dan in een veilige omgeving. De baby heeft eigen beddengoed en ligt op een eigen ergonomisch matrasje, waarbij verstikking wordt voorkomen. Ook kan je een babywieg aan bed kopen met een anti-refluxwerking. Voor je kleintje wil je natuurlijk de beste co-sleeper. Daarom gingen wij op zoek naar goede co-sleepers en hebben we hieronder onze persoonlijke favorieten weergegeven. Onder andere de Chicco co-sleeper en de Maxi-Cosi co-sleeper kwamen heel goed uit de test.

Wat zijn de voor- en nadelen van een co-sleeper?

Het is niet veilig om samen met een baby’tje in één bed te slapen. Volgens Kind en Gezin verhoogt het het risico op wiegendood en andere ongevallen. De matras, het zware dekbed, het zware volwassenenlichaam en dan nog eens het ontbreken van spijlen verhogen de risico’s op ongevallen. Nochtans heeft samen slapen ook voordelen. Het versterkt bijvoorbeeld de band tussen ouder en baby en baby’s vallen er sneller door in slaap, wat goed is voor de nachtrust van het kindje, de ouders en de buren. Ook is het gewoon comfortabeler omdat je niet telkens uit bed moet om borstvoeding te geven. Zowel op psychologisch als fysiek vlak vallen er eveneens voordelen te noteren. Het zou kinderen bijvoorbeeld helpen om hun ademhaling en hartslag te reguleren en zorgt voor een veilige hechting van het kind, wat zeer belangrijk is voor de normale ontwikkeling van jonge kinderen. Dankzij een co-sleeper heb je deze voordelen nog steeds zonder dat het gevaarlijk wordt.

Daarnaast heeft een co-sleeper ook nadelen. Zo heb je natuurlijk minder privacy. Natuurlijk beseft zo’n ukje helemaal niet wat er allemaal gebeurt en zal hij het niet doorvertellen, maar bij sommige ouders lukt het gewoon niet om intiem te zijn wanneer er mensen van minder dan anderhalve meter in de buurt zijn. Daarnaast lukt het sommige ouders net minder goed om te slapen omdat ze elk geluidje horen. Het zijn persoonlijke nadelen die van ouder tot ouder verschillen.

Vervolgens blijkt dat het voor kindjes die in een co-sleeper slapen moeilijker is om deze gewoonte vervolgens ook af te leren. Ze hebben als ze groter worden de neiging om ook ’s nachts in het ouderlijk bed te kruipen. Daarom is het belangrijk om het kindje tijdig apart te leren slapen. Volgens Kind en Gezin laat je kinderen bij voorkeur niet voor hun één jaar in een aparte ruimte slapen, maar je kan uiteraard wel al vroeger van de co-sleeper afstappen.

Een laatste nadeel is natuurlijk de kostprijs van zo’n co-sleeper. Een co-sleeper ga je niet langdurig gebruiken en moet je al snel door een ledikant vervangen. Het is dan ook niet onlogisch dat je liever een goedkope co-sleeper koopt. Sommigen gaan daarom een ledikantje zoeken en dit aanpassen om het te gebruiken als co-sleeper. Veel ouders gebruiken voor zo’n co-sleeper de Ikea-ledikantjes. Wij raden niet aan om zelf te experimenteren en te knutselen. Door eventjes een kant van het ledikantje weg te laten, riskeer je dat alles instabiel wordt. Als je gaat zagen riskeer je bovendien ook nog eens met scherpe kanten achter te blijven. Enkel als je goed weet wat je doet en het ledikantje stevig aan het bed gaat bevestigen, valt het te overwegen.

Een alternatief voor dat laatste is een multifunctionele co-sleeper. Zo zijn er co-sleepers die je eenvoudig ombouwt naar een reisbedje of logeerbedje. Op die manier heb je meer dan alleen een co-sleeper in huis en kan je het alsnog langdurig gebruiken. Uiteraard staat er je niets in de weg om voor een ander wiegje te kiezen: het is zeker niet zo dat de voordelen van een co-sleeper zo groot zijn dat elke ouder nu ineens een co-sleeper moet kopen. Vroeger deed men het zonder en met ons is het toch ook goed gekomen?