Reiswieg

Experts raden aan om een baby niet meer dan twee uur per dag te laten zitten. Daarom mag een goede reiswieg niet ontbreken. Baby’s slapen beter al liggend en bovendien is een reiswieg in de auto net even veilig. Een reiswieg voorkomt bovendien zuurstoftekort dat bij een zittende houding wel kan optreden. Het blijft natuurlijk wel belangrijk dat je een goede reiswieg koopt. Zo kan je niet zomaar elke reiswieg in de auto bevestigen. Wij zijn fan van de Maxi-Cosi-reiswieg, maar er zijn heus nog andere reiswiegen die aan te raden zijn. Ontdek hieronder onze favoriete reiswiegjes van dit moment.

Verschillende soorten reiswiegen

Een reiswieg kan je in verschillende uitvoeringen en prijsklassen kopen. Een goede reiswieg voor op het strand is echter nog geen goede reiswieg voor in de auto. We leggen uit welke reiswiegen er zoal verkrijgbaar zijn en waarop je zoal moet letten als je een goede reiswieg zoekt. Met de hierboven voorgestelde reiswiegen zit je alvast goed.

In de eerste plaats is er de reiswieg voor in de auto. De reiswieg voor in de auto moet niet alleen een comfortabel zitplaatsje voorzien, maar moet bovendien ook nog eens aan alle veiligheidseisen voldoen. Dat ga je na door de certificering te bekijken. Vaak zie je bijvoorbeeld het ECE R44/04-label terugkomen. Dit label wil zeggen dat de reiswieg voldoet aan de ECE R44-veiligheidsnorm die gebaseerd is op het gewicht van het kind. Deze veiligheidsnorm geldt voor de klassieke autostoelen. Let er wel altijd op dat ze het nummer R44-03 of R44-04 dragen. De nummers R44-01 en R44-02 zijn niet langer geldig. Daarnaast zie je soms ook het label UN R129 verschijnen. Het UN R129-label geeft eveneens aan dat het veilig is voor gebruik in de auto. Er zijn onderling wel enkele kleine verschillen, bijvoorbeeld omdat het een en ander niet op basis van het gewicht maar op basis van de lengte van het kind wordt bepaald. Niet eenvoudig? Als je een goede reiswieg voor in de auto zoekt, raden wij de Maxi-Cosi reiswieg Jade aan.

Daarnaast zijn er reiswiegen voor avontuurlijke uitjes, bijvoorbeeld voor een picknick in het park of een dagje op het strand. Deze reiswiegen moeten aan andere eisen voldoen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat ze waterafstotend zijn zodat enkele regendruppeltjes je kindje niet meteen onderkoelen. Voldoende ventilatie blijft bovendien noodzakelijk. Ten slotte is een goede zonnekap een must. Desondanks raden wij aan om niet alleen een zonnekap te gebruiken, maar je kindje ook telkens onder een parasol te zetten of de schaduw te gebruiken.

Vervolgens zijn er dan weer reiswiegen voor op de kinderwagen. Hier wordt het allemaal wat lastiger want je kan vaak niet zomaar switchen tussen merken. Elke reiswieg hoort bij een frame van een specifiek merk en soms kan je zelfs niet onderling tussen modellen wisselen. Soms zijn er wel adapters om alsnog een reiswieg op een bepaald frame te krijgen. Onze voorkeur gaat uit naar universele modellen. Dan kan je je reiswieg op een nieuw frame gebruiken en hoef je niet altijd alles te vervangen. Bovendien is het zo vaak ook eenvoudiger om je reiswieg tweedehands te verkopen wanneer je kindje ouder wordt.

Ten slotte zijn er ook reiswiegen die je tegelijkertijd als reisbedje gebruikt. Niet alle reiswiegen zijn geschikt om langdurig in te slapen. Een reiswieg gebruik je buiten, waar de temperatuur niet altijd even gunstig is. Daarom is een reiswieg net iets beter geïsoleerd, wat de luchtdoorstroming niet meteen ten goede komt. Als het baby’tje draait en met z’n mond en neusje in het stof komt, kan het met zuurstoftekort af te rekenen krijgen. Met een mozesmandje heb je dat probleem niet. Daarnaast is een reiswiegje vaak veel minder stabiel en heeft het een minder sterk geraamte, waardoor het weer lichter en eenvoudiger te transporteren is. Wel zijn er reiswiegen die speciaal ontworpen zijn om ook te gebruiken als reisbedje. Zij “ademen” beter en hebben een steviger geraamte. Hierdoor zijn ze veel veiliger. Vaak zijn ze wel zwaarder dan klassieke reiswiegjes en daarom vindt niet iedereen ze even prettig.